Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE.
500 g mięsa mielonego
2 szklanki makaronu penne
1 puszka pomidorów krojonych
szklanka startego żóltego sera
natka pietruszki
kilka gałązek świeżego oregano
sól,pieprz
15 dag fety
1 kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
beszamel:
50 g masła
niecała szklanka mąki
1 3/4 szklanki mleka
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
Wykonanie:
*Na oliwie z oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy
mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i
oregano oraz wkruszamy ser feta.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
*W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,
energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy
przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki
muszkatołowej.
* W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie
mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę.
Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy
do delikatnego przestygnięcia przed podaniem.
Z mojego przepisu wyszły mi dwa naczynia zapiekanki.
Bardzo lubię zapiekanki, a Twoja wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na prawdę pyszna!
UsuńJestem fanką wszelakich zapiekanek. Z mięskiem jak twoja to moja ulubiona
OdpowiedzUsuńJa też takie bardzo lubię
UsuńUwielbiam zapiekanki. Pyszna Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDzieki Marzenko
UsuńWygląda po prostu idealnie! :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, dziekuję serdecznie :)
UsuńMniam, mniam, idealnie wygląda:) U mnie też był wczoraj grecki obiadek:) Muszę sobie kupić taką formę ceramiczną:)
OdpowiedzUsuńFormy są świetne, na prawdę polecam :)
UsuńDawno nie robiłam zapiekanki :) Czas to zmienić,Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki to pomysł na świetny obiad, zależnie od tego co dodamy zawsze mogą inaczej smakować
UsuńŚwietna i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPiękna i pyszna Majeczko :)
OdpowiedzUsuńDizekuję
Usuńsmaki Grecji, pieczone w greckich naczyniach - to musi smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba ;)
UsuńTaki mięsny torcik to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzina również
UsuńGenialna, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńI smakuje tak samo dobrze
UsuńZapiekanka... ummm, mniam pysznie. Musze zrobić, bo mi narobiłaś smaka . Wspaniała zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu zrób koniecznie, bo szybko i pysznie
UsuńAż mi w brzuchu burczy! :]
OdpowiedzUsuń;)
Usuńdawno nie robiłam żadnej zapiekanki, tak więc dziękuję za przypomnienie:))
OdpowiedzUsuńNie ma za co, polecam się na przyszłość
UsuńMoje smaki. Bardzo ładna porcelana .
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńJest, jest Elu
OdpowiedzUsuń