czwartek, 28 maja 2015

CHLEB BEZ MĄKI

Czy taki chlebek można w ogle upiec? Uda się? Wyjdzie? Jeszcze do niedawna miałam wiele wątpliwości co do wypieków chleba bez dodatku mąki. Aż do czasu gdy od firmy SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba.
 W mieszance tej znalazły się:
*nasiona sezamu
*pestki słonecznika
*siemię lniane
*pestki dyni
Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował bardzo. Pełen ziaren, taki jak lubię,do tego syty, już dwie kromki tego chlebka  z jakimś dodatkiem wystarczają za cały posiłek. Polecam lubiącym chleby wieloziarniste oraz bezglutenowcom.

33 komentarze:

  1. no proszę i u Ciebie pyszny chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy taki chleb z samych ziaren, bo jest wtedy duuuużo do gryzienia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio w sklepie oglądałam takie mieszanki do chleba bez mąki i też miałam wątpliwości, czy wyjdzie. Następnym razem chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzieś widziałam tę mieszankę w sklepie ale jaoś mi nie przyszło do głowy by taki chlebek zrobić. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż jest na diecie bezglutenowej więc na pewno wypróbuje ten przepis ;-) A jaka jest konsystencja po upieczeniu tego chleba , czy nie jest zbyt mokry i zakalcowaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nic z tych rzeczy, chlebek na prawdę wart polecenia ;)

      Usuń
  6. Mmm smakowity jest, często kupuję u nas na frymarku, ale samemu tez chyba sie pokusze by zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o takim chlebku,muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny chlebek, pierwsze słyszę o takim bez mąki. Samo zdrowie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda pysznie, zjadłabym kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam już sporo o tym chlebku, ale jeszcze nie miałam okazji upiec. Dodatkowym problemem jest fakt, że mam w domu osobę uczuloną na siemię lniane i nigdy nie wiem, czym mogłabym je zastąpić. Myślałam o chia, ale w jakiej ilości? Mierzyć przed czy po spulchnieniu? Jak uważasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, nie doradzę Ci ztym wogle a wogle. Mysle ze to chia możnaby wogle nie dawać. Chodzi jedynie o to zeby proporcje zostały zachowane, ziaren bylo 500 g więc mysle ze mozna je dac dowolne, ulubione i tez bedzie dobrze

      Usuń
  11. też widziałam taką mieszankę czystoziarnistego, ale nie skusiłam się na zakup. Lubię chleby ziarniste, ale czy same ziarna zastąpią chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek jest smaczny. Dla mnie od czasu do czasu musi byc taki na mące, więc ten jest takim urozmaiceniem

      Usuń
  12. Też widziałam takie mieszanki i miałam na nie ochotę, następnym razem kupię i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Można upiec , też piekłam i wyszedł smaczny .

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    Mam pytanie:
    W jakiej temperaturze nalezy piec chleb?
    Czy mozna dodac tylko dwa jajka,a dwa czyms zastapic ? Jesli tak,to czym i w jakiej ilosci ?
    Dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam :)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie mam w piekarniku taki chleb z trzema jajkami oraz z mielonym lnem, który ma właściwości klejące. Myślę Joanno, że w tym kierunku mogłabyś pójść. Ja dodałam 100g siemienia oraz pół szklanki letniej wody i odstawiłam na pół godziny przed wstawieniem do piekarnika, żeby siemię razem z jajkami związało resztę składników
      Ala

      Usuń