Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 jajko'
sól,pieprz
bułka tarta ok 1/3 szklanki
sos:
Bulion warzywny 1 szklanka
pól kubka śmietany 12 %
pęczek koperku
ok. 5 cm korzeń chrzanu
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem
Też takie robię, pychotka :)
OdpowiedzUsuńMoi synowie bardzo lubią
UsuńU mnie robi się bez chrzanu, ale chętnie wypróbuję z ostrzejszą nutą :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ciekawy smak
UsuńJadłam ostatnio te pyszności :]
OdpowiedzUsuńpyszny obiad! lubię posmak chrzanu w sosach z mięsem, nadaje charakteru;)
OdpowiedzUsuńDanie nabiera wyrazistości, ja też takie lubię
UsuńOj chapnęło by się takiego pulpecika z koperkiem :D
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki to wspomnienie z dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńU mnie były raczej wieprzowe, ale też pyszne
UsuńPyszny obiad. Zapachniało nawet u mnie. Taki sos do pulpecików... obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie jest, to fakt
UsuńUwielbiam takie pulpciki!
OdpowiedzUsuńNie tylko Ty Aniu
UsuńPamiętam takie pulpeciki z czasów dzieciństwa :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję
UsuńUwielbiam takie pulpety są lekkie, dietetyczne i dużo koperku mniam
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię
UsuńPodoba mi się twój pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDzieki
Usuńtakie pulpeciki to ja bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzinka również
UsuńTylko szklanka bulionu? Nie za mało?
OdpowiedzUsuń