1,5 szkl maślanki
3 jajka
1,5 szkl cukru
1 op cukru waniliowego
3,5 szkl mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
70 dag śliwek fioletowych
Wykonanie:
Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz ok 50-60 minut .
Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo je lubię
Usuńpóki sezon na śliwki trwa, warto upiec, pysznie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, trzeba wykorzystać ten czas
UsuńWypieki ze śliwkami są pyszne:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDawno nie jadłam takiego ciasta, a szkoda, jest bajeczne!
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo dobre są takie ciasta
UsuńOj wygląda przepysznie, uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami, więc to na pewno też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno będziesz zadowolona z efektu
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAle mi ochoty narobiłaś na ciasto ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńDobrze że się na nie sezon dopiero zaczyna, można szaleć
UsuńSuper ciacho z owocami :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńJak my przepadamy za ciastami ze śliwkami to sobie nawet nie wyobrażasz :D
OdpowiedzUsuńOj, domyślam się ;)
UsuńTakie ciasta to ja lubie :)
OdpowiedzUsuńJa też, tym bardziej że tak łatwo się je przygotowuje
UsuńWygląda mega apetycznie, a ciasta na maślance są świetne :)
OdpowiedzUsuńI szybkie do przygotowania, a to duzy plus
UsuńŚrednio lubię śliwki ;)
OdpowiedzUsuńciasto i śliwki to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńPyszny! Nie mogę się już doczekać sezonu na śliwki, gruszki i dynie! Pyszne z nich można zrobić ciasta i placuszki :)
OdpowiedzUsuńTe dary jesieni to najbardziej oczekiwana rzecz w ej porze roku przeze mnie
Usuńmniam :D
OdpowiedzUsuńobserwuje
mogłabys poklikac u mnie ? http://faashionpashion.blogspot.com/2015/08/news.html
Dzięki za obserwację, zajrzę do Ciebie
Usuńśliwki są pyszne :) z chęcią bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńZapraszam
UsuńCiasta na maślance smakują pysznie, ale narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńSezon dopiero rozpoczety, jeszcze i nie wszędzie, więc nic straconego
UsuńObok takiego ciasta ciężko przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńOj zgadzam się, bo jest pyszne
UsuńMmmm... pycha! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMusiał być wspaniały :D
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, sama bym wpałaszowała pewnie z połowę bo uwielbiam ze śliwkami
OdpowiedzUsuńciasto musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń