piątek, 14 sierpnia 2015

MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI

Pomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)
 Składniki:
1,5 szkl maślanki
3 jajka
1,5 szkl cukru
1 op cukru waniliowego
3,5 szkl mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
70 dag śliwek fioletowych
Wykonanie:
Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz ok 50-60 minut .

40 komentarzy:

  1. póki sezon na śliwki trwa, warto upiec, pysznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego ciasta, a szkoda, jest bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wygląda przepysznie, uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami, więc to na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ochoty narobiłaś na ciasto ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze że się na nie sezon dopiero zaczyna, można szaleć

      Usuń
  5. Jak my przepadamy za ciastami ze śliwkami to sobie nawet nie wyobrażasz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja też, tym bardziej że tak łatwo się je przygotowuje

      Usuń
  7. Wygląda mega apetycznie, a ciasta na maślance są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto i śliwki to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny! Nie mogę się już doczekać sezonu na śliwki, gruszki i dynie! Pyszne z nich można zrobić ciasta i placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dary jesieni to najbardziej oczekiwana rzecz w ej porze roku przeze mnie

      Usuń
  10. mniam :D
    obserwuje
    mogłabys poklikac u mnie ? http://faashionpashion.blogspot.com/2015/08/news.html

    OdpowiedzUsuń
  11. śliwki są pyszne :) z chęcią bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasta na maślance smakują pysznie, ale narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon dopiero rozpoczety, jeszcze i nie wszędzie, więc nic straconego

      Usuń
  13. Obok takiego ciasta ciężko przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne ciacho, sama bym wpałaszowała pewnie z połowę bo uwielbiam ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń