wtorek, 18 sierpnia 2015

MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA

Coraz więcej jej jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu
 Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
na każdy słoik:
1 kawałek marchewki
1 ząbek czosnku
2 zielone pióra kopru
1 liśc laurowy
3 pieprze
2 ziela ang
zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu
1 niepełna łyżka soli
cukier- ok pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości
Wykonanie:
Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zaleway zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut.

37 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiej, fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna fasolka , też taką robię , polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na fasolkę :) przyda się do zimowych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie mam zamiar zrobić kilka słoiczków. Nie ma to jak własna, domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja fasolkę mrożę. Nigdy nie robiłam jej w słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy fasolki nie robiłam w słoikach, bardzo ciekawy przepis, być może wykorzystam w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam fasolki w słoiczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka fasolka musi być pyszna, u mnie niestety w tym roku słabo rosła i już nie ma co zbierać.

    OdpowiedzUsuń
  9. We Francji fasolka konserwowa jest bardzo popularna, nie dają tylko octu do zalewy.Co kraj to obyczaj:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, jak kto lubi ten tak robi, widać Francuzi nie lubią zbytnio octu

      Usuń
  10. Genialnie, smakowita musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł! Takiej fasolki jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nasza mama robi tak fasolkę ale nam osobiście nie za bardzo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dla wszystkich musi smakować, pewnie bardziej lubicie na masełku co?

      Usuń
    2. A nie, bo najbardziej lubimy ją w sosie pomidorowym albo taką zwyczajną na parze :)

      Usuń
  13. Fajnie mieć kilka takich słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej jeszcze nie robiłam, swoją na razie pozamrażałam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna na zimę ! Jeszcze takiej nie robiłam :) Zawsze tylko zamrażam ale ta jest fajna, do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka fajna na zimę będzie w sam raz, takiej też jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawy pomysł, ja jeszcze nigdy nie marynowałam fasolki szparagowej, tylko ją mrożę :)

    OdpowiedzUsuń