Coraz więcej jej jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
na każdy słoik:
1 kawałek marchewki
1 ząbek czosnku
2 zielone pióra kopru
1 liśc laurowy
3 pieprze
2 ziela ang
zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu
1 niepełna łyżka soli
cukier- ok pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości
Wykonanie:
Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zaleway zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut.
Nie jadłam takiej, fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna
UsuńPyszna fasolka , też taką robię , polecam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na fasolkę :) przyda się do zimowych obiadów :)
OdpowiedzUsuńOj tak, do obiadów pasuje wysmienicie
UsuńWłaśnie mam zamiar zrobić kilka słoiczków. Nie ma to jak własna, domowa :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, domowe jest zawsze najlepsze
UsuńTakie dodatki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńJa fasolkę mrożę. Nigdy nie robiłam jej w słoiczki :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marzenko, jest pyszna
UsuńJeszcze nigdy fasolki nie robiłam w słoikach, bardzo ciekawy przepis, być może wykorzystam w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńNigdy nie robiłam fasolki w słoiczku ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, naprawdę polecam
UsuńTaka fasolka musi być pyszna, u mnie niestety w tym roku słabo rosła i już nie ma co zbierać.
OdpowiedzUsuńSusza zapewne dała sie we znaki
UsuńWe Francji fasolka konserwowa jest bardzo popularna, nie dają tylko octu do zalewy.Co kraj to obyczaj:-)
OdpowiedzUsuńNo tak, jak kto lubi ten tak robi, widać Francuzi nie lubią zbytnio octu
UsuńGenialnie, smakowita musi być :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Takiej fasolki jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis, jest smaczna
Usuńbędzie pysznie zimą do obiadu:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńbardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie
UsuńNasza mama robi tak fasolkę ale nam osobiście nie za bardzo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńNie dla wszystkich musi smakować, pewnie bardziej lubicie na masełku co?
UsuńA nie, bo najbardziej lubimy ją w sosie pomidorowym albo taką zwyczajną na parze :)
UsuńFajnie mieć kilka takich słoiczków :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńTakiej jeszcze nie robiłam, swoją na razie pozamrażałam:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj taką marynowaną, jest pyszna
UsuńIdealna na zimę ! Jeszcze takiej nie robiłam :) Zawsze tylko zamrażam ale ta jest fajna, do zrobienia.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, do zrobienia :)
UsuńJaka fajna na zimę będzie w sam raz, takiej też jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest pyszna
Usuńciekawy pomysł, ja jeszcze nigdy nie marynowałam fasolki szparagowej, tylko ją mrożę :)
OdpowiedzUsuń