czwartek, 27 sierpnia 2015

SPAGHETTI Z MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM

Czasem są dni kiedy nie zdążymy zjeść śniadania a już prześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie. Podane na ISTRIA- PORCELANA BOGUCICE
Składniki:
400 g mięsa mielonego z łopatki
garść makaronu spaghetti
2 marchewki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
świeże oregano
świeża bazylia
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy aby ,,oddał" aromat oliwie. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy, gotowe warzywa wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy. Dokładamy mięso i przesmażamy jeszcze ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomdory z puszki- dusimy ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną.Dodajemy posiekane oregano i bazylię,mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na talerze wykładamy porcję makaronu, na to wykładamy sos. Jeśli lubimy możemy też na wierzch starkować żółty ser.

20 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie spaghetti! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie spaghetti, ja tylko dodaje mięso drobiowe, bo innego nie jadam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie zawsze zje się z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, ale ja dodaję jeszcze kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny sposób na smaczny i szybki obiad. A wiem, że wiele osób taki obiad często robi, bo po prostu... lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, zjadłabym. Uwielbiam spaghetti! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za mięsem mielonym nie przepadam, ale taki sosik pomidorowy to poezja :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. często robię takie spaghetti, bo moje dzieciaki bardzo je lubią :)

    OdpowiedzUsuń