Dziś proponuję Wam smaczne danie obiadowe ,które przygotowałam na konkurs makaronowy. Do dyspozycji mieliśmy makaron duże świdry Makarony Polskie. Moim pierwszym porównaniem tego ogromnego makaronu były tak popularne frytki spiralki. Jak pomyślałam tak też zrobiłam, a do tego szaszłyki drobiowo pieczarkowe- jako że pieczarki były składnikiem głównym tego dania. A całości uzupełnia pyszny sos, którego ostrość sami sobie dozujemy wg upodobań.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
pół opakowania makaronu duże świdry Makarony Polskie
30 dag pieczarek
sól,pieprz, słodka papryka w proszku
patyczki do szaszłyków
olej do smażenia
sos:
1 mała cebula
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
6 łyżek keczupu
3/4 szkl wody
sól, pieprz
sos tabasco ( opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku. Kiedy przestygną nadziewamy je na przemian z piersią kurczaka- którą nadziewamy faliście na patyczki szaszłykowe. Gotowe szaszłyki możemy ugrilować albo usmażyć ( tak jak to zrobiłam ja ) na oleju na rumiano.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, delikatnie wyjmujemy z garnka, smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju.Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
3. Sos: Cebulę, czosnek oraz chili drobno siekamy, przesmażamy na rozgrzanej oliwie.Następnie dodajemy miód i cukier i czekamy aż się rozpuszczą, oczywiście mieszając. Następnie dodajemy resztę składników oprócz soli i pieprzu( doprawiać bedziemy na koniec) oraz wlewamy 3/4 szkl wody.Sos doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień by
sos się zredukował -ok 30-40 minut.Gotowy doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sito kiedy ostygnie.
4. Szaszłyki podajemy z gotowym zimnym sosem oraz makaronowymi ;frytkami"
Ale to wygląda genialnie! Pewnie smak jeszcze lepszy. :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję. Danie rzeczywiście pyszne
UsuńAle te frytki naprawdę są genialne :P Ciekawe jesteśmy jak smakują :P
OdpowiedzUsuńWypróbujcie koniecznie :)
UsuńSkład sosu brzmi bardzo apetycznie,świetne i urozmaicone danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńŚwietne danie, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPierwszy raz słyszę o makaronowych ,,frytkach'' muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pysznie
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDanie pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńBardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńNie dość,żę pięknie wygląda,to w dodatku smaczne:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńNie lubię kurczka, ale też przepis brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBrzydki Ptak Blog
Jest na prawdę smacznie, polecam
UsuńŚwietny pomysł, jeszcze frytek z makaronu nie jadałam, ale na pewno takie przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, na pewno bedziesz zadowlona z efektu
UsuńSzaszłyki wyglądają bardzo apetycznie, a te frytki z makaronu to genialny pomysł, który na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńsuper pomysł na pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńpiękne kolorowe danie, a szaszłyki wyborne!
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie ;)
UsuńŚwietnie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawe danie.
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie :)
Dzięki. Zajęłam 2 miejsce
Usuńwow ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń