sobota, 22 sierpnia 2015

SZASZŁYKI DROBIOWO- PIECZARKOWE Z SOSEM I MAKARONOWYMI ,,FRYTKAMI"

Dziś proponuję Wam smaczne danie obiadowe ,które przygotowałam na konkurs makaronowy. Do dyspozycji mieliśmy makaron duże świdry Makarony Polskie. Moim pierwszym porównaniem tego ogromnego makaronu były tak popularne frytki spiralki. Jak pomyślałam tak też zrobiłam, a do tego szaszłyki drobiowo pieczarkowe- jako że pieczarki były składnikiem głównym tego dania. A całości uzupełnia pyszny sos, którego ostrość sami sobie dozujemy wg upodobań.
 Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
pół opakowania makaronu duże świdry Makarony Polskie
30 dag pieczarek
sól,pieprz, słodka papryka w proszku
patyczki do szaszłyków
olej do smażenia
sos:
1 mała cebula
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu winnego 
6 łyżek keczupu
3/4 szkl wody
sól, pieprz
sos tabasco ( opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku. Kiedy przestygną nadziewamy je na przemian z piersią kurczaka- którą nadziewamy faliście na patyczki szaszłykowe. Gotowe szaszłyki możemy ugrilować albo usmażyć ( tak jak to zrobiłam ja ) na oleju na rumiano.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, delikatnie wyjmujemy z garnka, smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju.Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
3. Sos: Cebulę, czosnek oraz chili drobno siekamy, przesmażamy na rozgrzanej oliwie.Następnie dodajemy miód i cukier i czekamy aż się rozpuszczą, oczywiście mieszając. Następnie dodajemy resztę składników oprócz soli i pieprzu( doprawiać bedziemy na koniec) oraz wlewamy 3/4 szkl wody.Sos doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień by
sos się zredukował -ok 30-40 minut.Gotowy doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sito kiedy ostygnie. 

4. Szaszłyki podajemy z gotowym zimnym sosem oraz makaronowymi ;frytkami"





33 komentarze:

  1. Ale to wygląda genialnie! Pewnie smak jeszcze lepszy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale te frytki naprawdę są genialne :P Ciekawe jesteśmy jak smakują :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Skład sosu brzmi bardzo apetycznie,świetne i urozmaicone danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o makaronowych ,,frytkach'' muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość,żę pięknie wygląda,to w dodatku smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię kurczka, ale też przepis brzmi apetycznie :)

    Brzydki Ptak Blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, jeszcze frytek z makaronu nie jadałam, ale na pewno takie przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, na pewno bedziesz zadowlona z efektu

      Usuń
  10. Szaszłyki wyglądają bardzo apetycznie, a te frytki z makaronu to genialny pomysł, który na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne kolorowe danie, a szaszłyki wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe danie.
    Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń