wtorek, 10 listopada 2015

SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Tradismak cały zestaw do wykonania kiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W zestawie który otrzymałam znalazłam wszystkie potrzebne rzeczy: słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj: Kiełbasa słoikowa


SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA:
2 kg szynki
1 kg boczku
3 łyżki peklosoli

3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska 
po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek 
po 1 łyżce  wody przegotowanej na słoiczek

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i przyprawą.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe oraz zielony pieprz..Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.

35 komentarzy:

  1. Wspaniała!!! Najlepsza, domowa wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja teściowa robi rewelacyjne mięso ze słoika ! :D Przyznam się szczerze, ze ja tak dobrze nie potrafię ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam i taka na kanapkę, do tego pomidor i ogórek kiszony <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Majeczko ale mi narobiłaś chęci :) z bułeczką i ogórek kiszony , myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jem mięska ale wygląda to ładnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mężowi na ten widok już pociekła ślinka :-p

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiełbasa wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję przepis, bo mój M. mnie o takie cudo męczy już jakiś czas. Zrobię mu, niech ma:))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubimy słoikowe wędlinki, chętnie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często przygotowuje domowe szynki, wędliny itp. Takiej w słoiku jeszcze nie robiłam. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę kiedyś wypróbować bo mi takiego smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój tato robi taką słoikową, jest pyszna na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe danie, nigdy nie robiłam "słoikówki" ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedna uwaga: gotowanie po 40-50 minut przez kolejne trzy dni. Uwierzcie: BAJKA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli planujemy gotowanie 3 dniowe, to pierwszego dnia nie 2,5 godz tylko godzina, kolejny dzięn to samo, trzeci dzień też godzinę. Pomiędzy gotowaniem przechowujemy w temp pokojowej, Po ostatnim gotowaniu studzimy i przechowujemy w lodówce nawet 6 miesięcy :)

      Usuń
  15. Mam pytanie 2,5 godziny od momentu zagotowania zawartości sloika czy 2,,5 godziny od zagotowania wody w garnku.prosze o odpowied,ż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. 2.5 godz od zagotowania wody w garnku. Możemy przedłużyć do 3 godz tez będzie dobrze. Woda tylko delikatnie bąbelkuje na dnie. Jesli mięso ma stać dluzej proszę dostosować sie do wskazówek w komentarzu powyżej

      Usuń
  16. Witam super mięsko robiłam już nie raz nawet w piekarniku tylko trzeba pilnować temperatury ale w wodzie jest prościej .

    OdpowiedzUsuń