piątek, 26 lutego 2016

MINTAJ W PANIERCE KUKURYDZIANEJ

Przy piątku na obiad u mnie będzie rybka. Często przyrządzam filety, najbardziej ze względu na dzieciaki, które taką ,,rybę" lubią najbardziej. Panierka kukurydziana fajnie zmienia smak tradycyjnej rybki, spróbujcie
 Składniki:
500 g filetu z mintaja lub miruny- może być inna sól, pieprz cytrynowy 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka Wykonanie:
Filety kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Jajka rozkłócamy. Płatki kukurydziane mielimy w młynku na miał. Każdy filet panierujemy w jajku, następnie w zmielonych ( ja mielę w młynku do kawy) płatkach. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

22 komentarze:

  1. Przy piątku musi być rybka :D U nas może nie smażona lecz na parze :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszna rybka. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piątek obowiązkowe danie na naszym stole ;)

      Usuń
  3. Zazwyczaj kurczaka w płatkach się robi, a przecież ryba też świetnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ryba do takiej panierki też jest bardzo dobra

      Usuń
  4. U mnie też dzisiaj rybka :) W panierce kukurydzianej jeszcze chyba nie próbowałam, ale spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie dziś też rybka w płatkach kukurydzianych ale z piekarnika, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rybka na postny obiadek, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz, że ja również filety lubię najbardziej. Fajny przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować taką panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przy następnym piątku spróbuję, albo podpowiem mamie ;) Będzie smaczniej.

    OdpowiedzUsuń