wtorek, 23 lutego 2016

IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI

Nic tak nie poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język. 
 Składniki:
1 kg mąki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 3/4 szkl mleka
2 całe jajka
2 żółtka
2 łyżki wódki
1 kostka drożdży
dżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia
 nutella do nadzienia
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na
godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło, kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę czekolady lub marmolady. Zwijamy od najszerszej części do najwęższej. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku przez ok 15-20 minut.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

23 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rogaliki.. a najlepiej w sumie nawet sam prosty wypiek, nie musi mieć nawet nadzienia. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jeszcze ciepłe, pachnące mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takich rogalikach nawet gorące nadzienie nie straszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie idealne, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ bym zjadła takiego rogalika, jeszcze ciepłego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie właśnie drożdżowe wypieki najbardziej poprawiają nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oczywiście,cieplutkie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają :) częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogę skubnąć jednego?Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie rogaliki są zarówno pyszne, jak i wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :), ja niestety nie umiem tak równo zwinąć rogali :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak rogale, to tylko drożdżowe, najlepsze, jakie mogą być ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. Z takim nadzieniem to porywam od razu kilka sztuk ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne rogaliki..ja zrobiłam z nutellą.

    OdpowiedzUsuń