środa, 24 lutego 2016

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Czas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa
 Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

30 komentarzy:

  1. Pyszny :) uwielbiam domowe pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowego pasztetu nigdy nie odmówię :-) ja ostatnio robiłam z cieciorki ale takie mięsne wole bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałyśmy nigdy mięsa z żurawiną :) Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie mięsa i żurawiny! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dziecko jadłam bez przerwy pasztet. :D Twój jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda, muszę taki kiedyś zrobić - zapisuje przepis ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasztet domowy bardzo lubię. W zasadzie pasztet jadam tylko domowy. Wiem, co jem. Fajny i prosty przepis. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak u Ciebie pięknie już zapachniało świętami...pasztecik rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pasztet jest dobry nie tylko od święta ;) Robię często

      Usuń
  9. pyszności :) taki pasztet to ja mogę zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale:) Wypróbuję na Wielkanoc 2017 :)

    OdpowiedzUsuń