wtorek, 31 maja 2016

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Schab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona.
 Składniki:
80 dag schabu
330 ml śmietany 30%
30 dag pieczarek
1 cebula
pól szklanki bulionu warzywnego
sól , pieprz
mąką do oprószenia kotletów
masło do smażenia
Wykonanie:
Na patelni kładziemy masło. Schab kroimy  w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej patelni na masełku szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy też pokrojone w plastry
pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki się zrumienią wlewamy ok pól szklanki bulionu oraz śmietanę. Na patelni układamy kotlety, podduszamy razem aż do zgęstnienia sosu. 

18 komentarzy:

  1. W takim sosie to by się też chętnie pyzę umaczało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również tradycyjnego schabowego nie robię. Przejadły nam się dawno. A w takich zestawieniach to mięso uwielbiam :)
    Zawsze można udusić z czymś innym i dzięki temu nigdy się nie znudzą. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. schab w sosie zawsze się sprawdza na rodzinny obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojej rodzince na pewno będzie smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, robię prawie identyczny sosik :)

    OdpowiedzUsuń