piątek, 6 maja 2016

BABECZKI HERBACIANE

Zdarzyło Wam się, że upieczone babeczki były zbyt suche? Z pomocą przychodzę z dzisiejszym przepisem na muffinki z dodatkiem naparu herbaty, dzięki któremu zyskają one dużo puszystości i wilgotności. Do przygotowania ciasta warto wybrać dobrą herbatę, by nadać gotowym muffinom fajnego smaczku.
 Składniki:
250 g mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
łyżeczka herbaty ENGLISH BREAKFAST- ŚWIAT HERBATY.COM
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć w 300 ml wrzątku, wystudzić i odcedzić. Jajka połączyć z herbatą i olejem, dobrze wymiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, miksować. Do foremek na muffinki wykładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 15 minut w 170 st. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Muffinki podałam na pięknej czerwonej paterze ze sklepu CUKIETERIA.PL . Oprócz dekoracji cukierniczych znajdziecie tam też wiele innych produktów przydatnych m.i.n w cukiernictwie. 

23 komentarze:

  1. Pięknie wyrosły :) Aż nabrałyśmy ochoty na takie herbaciane ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wylądają naprawdę pięknie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie robiłam kiedyś, smaczne są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyrosły pięknie i tak na pewno smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dodatkiem herbaty jeszcze nie próbowałam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich z herbatą jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł. Muffiny uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,a moi synowie jeszcze bardziej, dlatego tak je polubili

      Usuń
  7. Jak ja uwielbiam mufinki<3 O stosowaniu tego naparu do ciast słyszę po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również uwielbiam muffiny i z pewnością aromat herbaty doda im jeszcze lepszego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne muffinki zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń