środa, 18 maja 2016

SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI

Najprostsza jaką znam. Przepis wyniesiony jeszcze z domu rodzinnego. Jako, że moi synowie bardzo ja lubią, często pojawią się jako dodatek do obiadu
 Składniki:
1 duży por biała część
2 duże marchewki
jabłuszko
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Pora kroimy  w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłuszkiem. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

20 komentarzy:

  1. znana i lubiana, u nas również często gości na stole;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często taką robię, jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W dzieciństwie nienawidziłam, a obecnie kocham. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo dobra! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Por jest genialny, kocham zupke porową też :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też ją bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często ją robimy - palce lizać :]

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też dość często się pojawia na stole, czasem jeszcze z dodatkiem kapusty pekińskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię por w surówkach, choć czasami jest bardzo ostry. W Twojej propozycji z pewnością marchewka łagodzi tą ostrość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, marchewka i jabłuszko fajnie łagodzą smaki

      Usuń