W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.
Składniki:
1 kg sera np w wiaderku
4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
800 ml gorącej wody
4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki
2 szklanki mleka- do śnieżek
15 dag kakaowych herbatników
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami.
*Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy.
*Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto.
Za cytrynowymi ciastami aż tak nie przepadamy ale w formie słodkiego odświeżenia z chęcią byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne!
UsuńWiorkow ,kochana,wiorkow!!!!
OdpowiedzUsuńWiórków ;)
UsuńCiasto mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńCudne ciasto:)
OdpowiedzUsuńI pyszne :)
UsuńWspaniały puch. Taka cytrynowa wersja musi być naprawdę pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo smaczna :)
UsuńBardzo apetyczne ciasto, no i jeszcze ten kokos i cytrynowy smak :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne!
UsuńNie jadłam nigdy tego typu ciasta, chętnie go wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, pyszne!
UsuńUjmę to tak...ciasto ze wspomnieniami :))
OdpowiedzUsuńNektóre dania tak mają że się miło nam kojarzą
UsuńPerfekcyjne ciasto. Gdyby nie ta późna pora, to już bym u Ciebie była :)
OdpowiedzUsuńWpadaj do Nas! znajdzie się kawałeczek
Usuńna jaka blache jest przepis?
OdpowiedzUsuńBlacha najwieksza. 35-24 o ile dobrze podaję, bo na oko, na bank największa blacha. Ciasto wychodzi równe z wierzchem blachy
UsuńWłaśnie robię jutro będziemy próbować ten deser dam znać jak smakuje
UsuńLekkie, jak cytrynowa chmurka!
OdpowiedzUsuńOj tak, to prawda
UsuńJaki cudowny! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńJeszcze takiego ciacha nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na prawdę pyszne
Usuńwspaniały puszek:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńcudowny puszek:)
OdpowiedzUsuńależ piękna delicja, idealna do poobiedniej kawy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nadaje się idealnie :)
Usuńależ piękna delicja, idealna do poobiedniej kawy :)
OdpowiedzUsuńCoś nowego,coś cytrynowe i puchowe pyszniutko na upały. Lubię te Twoje przepisy😊
OdpowiedzUsuńPyszne i łatwe do przygotowania,polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńPyszne I latwe ciasto polecam.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a ja akurat mam bzika na punkcie cytrynowych deserów...tych z kokosem też ;) I nawet wykonanie chyba jest w zasięgu moich możliwości ;)
OdpowiedzUsuńA mi niestety nie wyszło :(. Jak dodałem wystudzoną galaretkę (może trzeba było lepiej stężejącą dodać) to ciasto wyszło rzadkie, a kiedy zalałem to herbatniki wypłynęły mi na wierzch.
OdpowiedzUsuńZalanie zbyt słabo stężało galaretka spowodowało ze herbatniki wypłynęły bo masa za rzadka, nalezało chwilke odzekac zeby delikatnie zaczeła gestniec ;(
UsuńJa planuję zmodyfikować i zamiast herbatników lub biszkoptów przełożyć masą blaty tortowe i zrobić taki śnieżny tort a boki obsypać skarmelizowanymi wiórkami kokosowymi. Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądał i smakował 😋🤗?
OdpowiedzUsuńI jak wyszedł tort?
Usuń