niedziela, 22 maja 2016

CYTRYNOWY PUCH

W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.
 Składniki:
1 kg sera np w wiaderku
4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
800 ml gorącej wody
4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki
2 szklanki mleka- do śnieżek
15 dag kakaowych herbatników
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. 
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto.

37 komentarzy:

  1. Za cytrynowymi ciastami aż tak nie przepadamy ale w formie słodkiego odświeżenia z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiorkow ,kochana,wiorkow!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały puch. Taka cytrynowa wersja musi być naprawdę pyszna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto, no i jeszcze ten kokos i cytrynowy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy tego typu ciasta, chętnie go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ujmę to tak...ciasto ze wspomnieniami :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nektóre dania tak mają że się miło nam kojarzą

      Usuń
  7. Perfekcyjne ciasto. Gdyby nie ta późna pora, to już bym u Ciebie była :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj do Nas! znajdzie się kawałeczek

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Blacha najwieksza. 35-24 o ile dobrze podaję, bo na oko, na bank największa blacha. Ciasto wychodzi równe z wierzchem blachy

      Usuń
  9. Jeszcze takiego ciacha nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ piękna delicja, idealna do poobiedniej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ piękna delicja, idealna do poobiedniej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś nowego,coś cytrynowe i puchowe pyszniutko na upały. Lubię te Twoje przepisy😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i łatwe do przygotowania,polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie, a ja akurat mam bzika na punkcie cytrynowych deserów...tych z kokosem też ;) I nawet wykonanie chyba jest w zasięgu moich możliwości ;)

    OdpowiedzUsuń