piątek, 17 marca 2017

PIECZONY SANDACZ PO POLSKU

W piątek w moim domu pościmy, czyli nie spożywamy tego dnia w ogóle mięsa. Staram się urozmaicać domownikom te obiady, chociażby poprzez zmianę rodzaju ryb, które spożywamy. Dziś proponuje przygotowanie sandacza, którego polubią na pewno wszyscy za delikatne mięso i smak. 
Składniki:
sandacze
sól,pieprz
świeża natka pietruszki
2 cytryny
Wykonanie:
Sprawiona, oczyszczoną rybę nacieramy wew i zew pieprzem i solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wnętrza ryby wkładamy po gałązce pietruszki, po plastrze cytryny. Tak przygotowane ryby układamy na blasze, obficie polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 170 st ok 40 minut. 

22 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szałowa rybka <3 Zdecydowanie za rzadko jemy tak pięknie podane i przyrządzone ryby :(

    OdpowiedzUsuń
  3. ja także poszczę dlatego dziś sałatka z tuńczykiem u nas króluje :) a Twoje sandacze wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przyrządzone te rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała smaczna propozycja na obiad. Ja też w piątek staram się podawać na obiad ryby, ryby, ale są też pierogi.
    Majeczko, gratuluję wydrukowanego przepisu w czasopiśmie "100 rad"
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne rybki. Robię podobne i bardzo lubię. Bez zbędnych dodatków, sam smak rybki :) Cytryna robi tu dużą robotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, ryba czesto w prostocie jest najsmaczniejszA

      Usuń
  7. Podana bardzo apetycznie, ale ryby to nie moja bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię rybki, a te wyglądają wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń