środa, 28 czerwca 2017

BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO SMIETANOWĄ

Sezon na truskawki  w pełni. W przydomowych ogródkach nawet na Suwalszczyźnie zaczęły coraz bardziej pojawiać się truskaweczki. U nas tutaj tak wszystko troszkę później, ale przyzwyczaiłam się już;) A więc póki sezon trwa to zróbmy coś słodkiego z truskawkami, może takie ciacho biszkoptowe, co Wy na to?
Składniki:
4 jajka
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
330 ml śmietany 30 %
400 g truskawek
poncz:
woda
cukier
sok z cytryny
dodatkowo:
3 łyżki żelatyny
3 łyżki wody
dekoracja: czekoladowe rollsy CUKIETERIA
Wykonanie:
*Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka
*Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat.
* Kremówkę ubijamy na sztywno. Część truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta. Resztę dobrze miksujemy.  Zmiksowane truskawki dodajemy do ubitej kremówki. Miksujemy, dosładzając do smaku. 
* Do żelatyny dodajemy wodę, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Zimną dodajemy do masy śmietanowo truskawkowej. Połowę masy odkładamy na bok i wierzch ciasta, drugą połowę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym, który następnie nasączamy.  Pozostałą masą smarujemy boki, wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ołówkami. Odstawiamy do lodówki aby masy stężały.

26 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Proszę o kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ,palce lizać :-)
    Póki jeszcze są ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyste szaleństwo... dobra kaloria nie jest zła!

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka :) a u mnie się już niestety truskawki powoli kończą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To korzystaj póki są, i działaj w kuchni ;)

      Usuń
  5. Takie najprostsze smakują najlepiej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadła bym kawalątko :) Właśnie wybieram się zaraz po truskawki, przeczytałam wyżej komentarza, że się kończą :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne. Truskawkowego nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podobne ciasto robiłam moja Babcia, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Było pyszne, choć nie wyglądało tak pięknie jak Twoje. Śliczny torcik Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń