Składniki:
600 g mąki
80 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
rabarbar
cukier
kruszonka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut.
Bardzo krótki czas pieczenia ??
OdpowiedzUsuńZrobię ją przy okazji...
Wystarczy tego czasu, wychodzi zawsze
UsuńZ dużą ilością kruszynek to nasza ulubiona :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, kruszonke bym wyjadała najpierw
UsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :) Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie :D uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńJa też, czasem musi byc drożdżówka i już
UsuńAleż kusisz:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPycha drożdżówa Ci wyszła :D
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńMoże zrobię jutro takie ciacho. Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne
UsuńAleż wyrosło. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńRosnie jak szalone, to prawda
Usuńjak pięknie wyrosła !
OdpowiedzUsuńTo prawda, pieknie rosnie
Usuńsmaczna drożdżóweczka :)
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuń