poniedziałek, 5 czerwca 2017

DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM

Korzystajmy póki trwa sezon na rabarbar. Przygotujemy pyszną drożdżówką. Dziś pokaże Wam jak przygotować taką, w której zaczynu nie robi się oddzielnie z samych drożdży mąki i cukru. Wszystko wrzucamy razem do miski, a na koniec dodajemy tylko mąkę...Prawda , że proste? A zobaczcie jak pięknie rośnie! I drożdżówka i ..serce z dumy!
Składniki:
600 g mąki
pół kostki drożdży
80 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
rabarbar
cukier
kruszonka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy,  odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut.

20 komentarzy:

  1. Bardzo krótki czas pieczenia ??
    Zrobię ją przy okazji...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dużą ilością kruszynek to nasza ulubiona :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie :D uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha drożdżówa Ci wyszła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Może zrobię jutro takie ciacho. Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń