środa, 7 czerwca 2017

GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE

Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! 
Składniki:
główka młodej kapusty
600 g mięsa mielonego z indyka
200 g kaszy orkiszowej
sól , pieprz, ostra papryka
liść laurowy
ziele ang
2 litry bulionu warzywnego
sos:
pęczek koperku
szklanka śmietany 12% 
Wykonanie:
*Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście. 
*Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie. 
* Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. 
* Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku. 
*Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,  gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. - Jeśli będziemy przygotowywać nie  z młodej kapusty, czas gotowania wydłużmy do ok 1 godz 15 minut.

35 komentarzy:

  1. I młoda kapustka i koperek...zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj też miałam gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się taka wersja :D u mnie często goszczą tradycyjne gołąbki ale z kaszą gryczaną zamiast ryżu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z ta kaszą, tez jest pysznie i zupełnie inaczej smakują

      Usuń
  4. Pyszna propozycja :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, mniam mniam kocham gołąbki :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Martusiu, mam w domu kaszę orkiszową i nie miałam na nią pomysłu 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczna wersja :) Jestem za :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kaszami eksperymentuję w gołąbkach, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam gołąbków z kaszą,pora nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi znakomicie i pysznie przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłyśmy nigdy kaszy orkiszowej. Spróbowałybyśmy z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Super gołąbki :) Z chęcią zjadłabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z taką kaszą jeszcze gołąbków nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń