wtorek, 20 listopada 2018

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I PIECZAREK

Nie zawsze mam chęć na mięsny obiad. Czasem nawet mąż domaga się czegoś lżejszego. Te placuszki to moje niedawne odkrycie, wcześniej robiłam z inną kaszą i dodatkiem gotowanych jajek, te w nowej ulepszonej wersji to strzał w 10 . Polecam
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
250 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
1/3 szklanki bułki tartej plus bułka do panierki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, słodka mielona papryka
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. 
Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zrumienią dorzucamy na patelnię posiekaną cebulę. 
Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki i cebulę. Dokładamy posiekaną natkę, majonez, bułkę tartą, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. 
Podajemy z ulubionym sosem. 
Kasza gryczana to świetny pomysł na róznorodne dania. Nie musimy podawać jej tylko jako dodatek do obiadu, może być jego głównym składnikiem. 
Przy okazji zakupów w moim odkrytym niedawno   sklepie internetowym z ekologicznymi produktami  BEE.PL- zawsze robię zapas KASZY GRYCZANEJ ponieważ zajmuje ona ważne miejsce w mojej kuchni. Duży wybór dobrych jakościowo produktów i szybka dostawa, to wielki plus tego sklepu. Polecam i Wam!

5 komentarzy: