Składniki:
przepis na dużą blachę:
1,5 l mleka
3 szklanki kaszy mannej- u mnie MŁYNOMAG
1 kostka masła
cukier puder do smaku
2-3 łyżki kakao rozpuszczalnego typu puchatek
2 opakowania herbatników kakaowych Petit Beurre CUKRY NYSKIE
Kaszę gotujemy na mleku. Kiedy dobrze stężeje zdejmujemy z ognia, miksujemy z masłem, dosładzamy cukrem pudrem wedle uznania. Powstałą masę dzielimy na połowę. Do jednej z nich dodajemy kakao, miksujemy.
Dno blachy wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy jasną masę, przykrywamy herbatnikami, następnie wykładamy ciemną masę, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
porwałabym taką kanapeczkę do kawy teraz :)
OdpowiedzUsuńPychotka, dawno niczego z manny nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, kiedyś również robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńIdealna kanapeczka do ...kawki:)
OdpowiedzUsuń