Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki startych na dużych oczkach jabłek ( takich które maja w sobie dużo soku)
pół kostki masła ( 100g ) zimnego
Wykonanie:
*Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
*Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części ( po szklance)
* Na dno tortownicy wysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok 70 minut w 170 st.
najszybsza szarlotka :) lubię ją bardzo :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda 😆
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie - wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjest tak pyszna,prosta ja tak rzadko ją robię...
OdpowiedzUsuńPyszna, robiłam nie dawno ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Cieplutko pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas robię w ten sposób szarlotkę, jest smaczna:)
OdpowiedzUsuń