wtorek, 27 listopada 2018

SZARLOTKA SYPANA

Zapraszam Was dzisiaj na najprostszą w świecie szarlotkę. Szarlotkę sypaną. Nie ma możliwości, żeby się nie udało. Wychodzi każdemu. A do tego jest pyszna. 
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki startych na dużych oczkach jabłek ( takich które maja w sobie dużo soku)
pół kostki masła ( 100g ) zimnego 
Wykonanie:
*Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 
*Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części ( po szklance)
* Na dno tortownicy wysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy  na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok 70 minut w 170 st. 

7 komentarzy: