Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka, chili
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy np francuskiej
opakowanie mieszanki warzyw na patelnię
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Keczup mieszamy z miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki.
Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów do pieczenia jest ten STELLA. Cenię go sobie za wytrzymałość oraz odporność na wysokie temperatury, nie wszystkie inne pozytywnie zdają ten test). Po tym czasie rozcinamy worek, na blachę wykładamy warzywa, które oprószamy solą, pieprzem. Wykładamy na nie skrzydełka, pieczemy razem jeszcze ok 20 minut.
takim obiadem bym nie pogardziła
OdpowiedzUsuńPyszne, chrupiące, jak ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
ale fajne te skrzydełka
OdpowiedzUsuń