1 kg filetu z morszczuka
sól, pieprz
mąka do panierki
sos:
6 marchewek
2 cebule
szklanka wody
pół szklanki oleju
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
cukier, sól - do smaku
Wykonanie:
Fileta kroimy na mniejsze kawałki, ok 5-7 cm długości. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki ryby, obsmażamy na rumiano z obu stron. Moją rybkę posmażyłam na patelni AMBITION z serii Nature.
Marchew ścieramy na tarce na buraczanych oczkach, cebulę kroimy w półpiórka. Do garnka wlewamy olej, wodę, wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy razem ok 15 minut dodając sól, pieprz, cukier. Dodajemy również słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy tak, aby sos był lekko słodkawy.
Na dno salaterki wykładamy cienką warstwę sosu, na to kawałki ryby, przykrywamy sosem, znów wykładamy rybę. Czynność powtarzamy, wierzchnią warstwą ma być sos. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do schłodzenia na min. kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Najlepiej smakuje właśnie na zimno.
Wygląda bardzo apetycznie :) Lubie rybkę po grecku :)
OdpowiedzUsuńApetyczna ta rybka, choć ja o świętach jeszcze nie myślę :)
OdpowiedzUsuń