Składniki:
600 g mąki pszenna luksusowa MŁYNOMAG
80 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
50 g drożdży
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, ciepłe mleko,rozpuszczone masło oraz jajka, wszystko rozkłócamy, odstawiamy na ok 15 minut, aby zaczęło pracować. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia. Pieczemy w okrągłej formie ok 26 cm, można również na duże prostokątnej blaszce. Pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, ciepłe mleko,rozpuszczone masło oraz jajka, wszystko rozkłócamy, odstawiamy na ok 15 minut, aby zaczęło pracować. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia. Pieczemy w okrągłej formie ok 26 cm, można również na duże prostokątnej blaszce. Pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
oj tak, drożdżówka zawsze mile widzana :)
OdpowiedzUsuńa w jakiej temperaturze piec ?
OdpowiedzUsuńDrożdżowe, zawsze pyszne, a zapach- nieziemski:)
OdpowiedzUsuń