poniedziałek, 19 listopada 2018

MAŚLANA DROŻDŻÓWKA BEZ WYRABIANIA

Pyszna drożdżówka sprawdzi się w każdej sytuacji. Czy to na kolację, czy na śniadanie, czy jako przekąska w ciągu dnia. Świeża , z dodatkiem domowego masła i kubka gorącego mleka smakuje obłędnie! Zapomnijcie o wyrabianiu ciasta, wystarczy przemieszać łyżką. 
Składniki:
600 g mąki pszenna luksusowa MŁYNOMAG
80 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
50 g drożdży
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, ciepłe mleko,rozpuszczone masło oraz jajka, wszystko rozkłócamy, odstawiamy na ok 15 minut, aby zaczęło pracować. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia. Pieczemy w okrągłej formie ok 26 cm, można również na duże prostokątnej blaszce.  Pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka. 

3 komentarze: