4 udka kaczki
słoiczek konfitury z żurawiny
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc.
Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc.
Jabłka kroimy na ćwiartki. Ja użyłam do tego noża Ambition .
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy, wkładamy ćwiartki jabłek, oraz wykładamy żurawinę. Pieczemy kolejne 15 minut, następnie naczynie odkrywamy, aby zrumienić skórkę.
taką kaczuchę to chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTaki obiadek to ja bardzo chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńno tak, kaczka musi być podobno :) mnie jakoś smak kaczki nie urzeka, ale za to moja mama kocha w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzona, doprawiona kaczka- idealna, pychota:)
OdpowiedzUsuń