poniedziałek, 20 października 2014

CUKINIA NA SŁODKO

W ogrodach pełno jeszcze pewnie przerośniętych cukinii,co z nią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów.
Składniki:
1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta
1/2 kg cukru
1 op cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy ok 10 minut.







8 komentarzy:

  1. Szybko, sprawnie i na temat. Fajna alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł . Akurat mam cukinię , chętnie skorzystał z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też taka robię polecam, bo jest bardzo pyszna, tylko zamiast soku z cytryny dawałam kwasek cytrynowy :)

    http://kuchniaubietki.blox.pl/2013/08/Cukinia-ala-ananas.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię cukinię na słodko, ale z nutką cynamonu. Polecam zrobić dżem , świetnie nadają się do tego duże wyrośnięte egzemplarze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-) przepis sobie zapisuje na następny rok :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam w zeszłym roku, wyszło obłędne !! :) super alternatywa !

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne przetwory na zimę no i nic nie marnujesz.

    OdpowiedzUsuń