Powtarzać się nie będę u wyższości drobiu na moim stole. Od razu podaję: dziś kurczak pieczony z pomarańczami. Zapraszam
Składniki:
1 tuszka kurczaka ok 1,5 kg
1 duża pomarańcza
2 łyżki masła
rozmaryn świeży- 2 gałązki
papryka słodka mielona
sól,pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Nacieramy w środku i na zewnatrz solą i pieprzem. W srodku
nacieramy też słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pomarańczę obieramy, usuwamy
białą skórkę, kroimy na cząstki. Wkładamy do srodka kurczaka.Wkładamy też rozmaryn,
Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Smarujemy z wierzchu masłem. Zapiekamy 1 godz.
Po tym czasie jeszcze ok 10 minut bez przykrycia żeby się zrumienił.
Podany iście po królewsku! :)
OdpowiedzUsuńBo drób u Nas w domu ma wielkie poważanie :)
UsuńA tak z ciekawości to kupujesz drób zwyczajnie w sklepie czy może masz dostęp do wiejskiego? :)
UsuńDziewczyny ! Różnie. Czasem kupuję w sklepie,a czasem mam wiejski, różnie więc ztym jest
UsuńTo w takim razie, które bardziej Tobie smakują? My wolimy zdecydowanie wiejskie, ponieważ kupne według nas mają zbyt miękkie mięso.
UsuńWiadomo wiejski to i zdrowszy. Wiec zdecydowanie wiejski, ale nie zawsze jest do niego dostęp, kurki nie rosną tak szybko jak te sklepowe na antybiotykach :(
UsuńKurczak palce lizać, jaka złociutka i chrupiąca skórka, mniammm.
OdpowiedzUsuńTa skórka jest najpyszniejsza
Usuńtakiego kurczaczka to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkocham takie połączenia! kurczak i pomarańcza... pycha!
OdpowiedzUsuńPs.Serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)
Ja też lubię takie połaczenia :) a konkurs...to już lecę zobaczę :)
UsuńPyszny kurczaczek. Wygląda rewelacyjnie i pewnie super smakuje :-) miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńSmakował tak samo dobrze jak wyglądał :)
UsuńPyszny kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńo kurczę pieczone...w pomarańczach;) bardzo apetycznie wygląda, a mięsko pewnie soczyste i kruche.... Pyszny!
OdpowiedzUsuńOj tak Julianno, mięsko soczyste i kruche, skorka chrupiąca tak jak lubię :)
UsuńKażdy z nas ma swój ulubiony przepis na kurczaka :) Ten Twój wydaje się bardzo smakowity...
OdpowiedzUsuńW moim domu to jest raczej tak, że nie jadamy dwa razy takiego samego kurczaka, lubię zawsze coś nowego od siebie wymyślić, dodać, wychodzi coś nowego :)
UsuńJaki ładny rumiany kurczaczek. :) zdrówka Marta życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, już się czuję troszke lepiej :)
UsuńWygląda wręcz zabójczo . Podziwiam jego wyrazistość .
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
UsuńMniam, pyszny:) też uwielbiam kurczaka:)
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszny...
Usuńbardzo pyszny kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuńa jaka temperatura a czy w naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńKurczaka piekę w naczyniu żarodpornym, przykrytego, pod koniec odkrywam zeby skórka się ładnie zrumieniła. W temperaturze 180 st
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńProszę :)
Usuń