czwartek, 15 stycznia 2015

MALAKOFF

Moja wersja tego znanego ciasta na zimno. Pycha !!!
 Składniki:
masa:
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
 słoiczek dżemu u mnie śliwkowy Jamar
3 łyżeczki cukru waniliowego
do nasączenia: szklanka soku pomarańczowego
35 sztuk biszkoptów podłużnych
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Pól szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, cukry, mąki, śmietanę miksujemy. 
Wlewamy na gorące mleko, mieszamy aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy ,
 oddajemy po łyżce masę budyniową. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami 
nasączanymi w soku.. Smarujemy połową dżemu, wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Wykładamy resztę biszkoptów
nasączonych. smarujemy dżemem, wykładamy masę. Wiórki prażymy na suchej patelni, 
posypujemy ciasto. Chłodzimy.

24 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, nie znałam tego ciasta.
    Przepis ląduje w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego ciasta, dla mnie to nowość. Z chęcią takie zrobię bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla nas to ciasto nie jest znane, a szkoda, bo wygląda tak, że ślinka cieknie :P Kochamy wszystko co z powidłami i kokosem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie znacie koniecznie musicie zrobić :)

      Usuń
  4. Wow, ależ pysznie wygląda to ciacho, nie słyszałam jeszcze o tym przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam jeszcze okazji spróbować Malakoffa, a w Twojej wersji zapowiada się równie pysznie.
    p.s. wkradł się mały chochlik w składnikach - zamiast ciasta chyba powinien być krem? i jeszcze - pomiędzy biszkoptami nie smarujemy kremem, tylko sam dżem? (kusi mnie, aby zrobić...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julianna, serdecznie dziękuję za spostrzegawaczość :)

      Usuń
  6. dziękuję za obserwację, ja również obserwuję i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nigdy nie próbowałam tego ciasto, ale brzmi zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak widać po twoim wpisie można oj można zrobić pyszne ciacho z powidłami .

    OdpowiedzUsuń
  9. mi to ciasto bardzo by posmakowało mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię robić ciasta na zimno:).A ten wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń