sobota, 24 stycznia 2015

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Kupujemy pomarańcze a skórkę przeważnie wyrzucamy. Od dziś możemy to zmienić zróbmy z niej kandyzowaną skórkę idealną do ciast. Zobaczcie jak łatwo to zrobić
Składniki:
skórka z 4 pomarańczy
1 1/4 szkl cukru
1/2 szkl wody
2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, obrać oderwać białą skórkę. Drobno pokroić w kosteczkę. Zalac duza 
iloscia wody, zagotować, odcedzić. Czynność powtórzyc 2 razy. Następnie do garnuszka 
wlać wodę, 1/2 szkl dodać cukier i skórkę. Zagotowac ,zamieszac, zostawic na małym
 pyrkającym tylko ogniu , nie mieszać bo skórka zbije się w bryłę. Gotować ok 40minut.

24 komentarze:

  1. Nasza mama kiedyś robiła i bardzo wtedy męczyłyśmy się z jedzeniem czegokolwiek co miało tą skórkę w swoim składzie... Dopiero kiedy mamie w końcu powiedziałyśmy o tym, to przestała robić i stwierdziła, że ona też za nią nie przepada xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Macie poprostu uraż z dzieciństwa ;) Nie namawiam więc na robienie ;)

      Usuń
  2. Świetna sprawa z taką domową skórką. Dostałam od koleżanki i używałam do moich wypieków. Obiecałam sobie, że taką skórkę z pomarańczy zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj raz, potem już będziesz robiła cały czas :)

      Usuń
  4. też robię domową, jest o niebo lepsza!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. taka robiona domowa jest super, również czasami sama robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze jest nas więcej w robieniu tej domowej :)

      Usuń
  6. robię też sama, ale nie dodaję cukru waniliowego. Domowa jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jakos tak zawsze ten cukier dodaję :) taki przepis mam od babci ;)

      Usuń
  7. Domowa bije na głowę te ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zawsze dostaje spory zapas od koleżanki, ale taka domowa najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja od nikogo nie dostaję i pewnie dlatego sama robię :)

      Usuń
  9. Musze powiedzieć że to fantastyczny pomysł , skórka kandyzowana .

    OdpowiedzUsuń
  10. też robię swoją :) tylko bez cukru waniliowego :)
    muszę kiedyś wypróbować z tym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  11. Spore zapasy zrobiłaś, teraz możesz piec.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak byłam dzieckiem,to moja mama często robiła domową skórkę pomarańczową,ależ ona pięknie pachniała:)

    OdpowiedzUsuń