Składniki:
skórka z 4 pomarańczy
1 1/4 szkl cukru
1/2 szkl wody
2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, obrać oderwać białą skórkę. Drobno pokroić w kosteczkę. Zalac duza
iloscia wody, zagotować, odcedzić. Czynność powtórzyc 2 razy. Następnie do garnuszka
wlać wodę, 1/2 szkl dodać cukier i skórkę. Zagotowac ,zamieszac, zostawic na małym
pyrkającym tylko ogniu , nie mieszać bo skórka zbije się w bryłę. Gotować ok 40minut.
Nasza mama kiedyś robiła i bardzo wtedy męczyłyśmy się z jedzeniem czegokolwiek co miało tą skórkę w swoim składzie... Dopiero kiedy mamie w końcu powiedziałyśmy o tym, to przestała robić i stwierdziła, że ona też za nią nie przepada xD
OdpowiedzUsuńMacie poprostu uraż z dzieciństwa ;) Nie namawiam więc na robienie ;)
UsuńŚwietna sprawa z taką domową skórką. Dostałam od koleżanki i używałam do moich wypieków. Obiecałam sobie, że taką skórkę z pomarańczy zrobię :)
OdpowiedzUsuńDomowa jest najlepsza ;)
UsuńNigdy nie robiłam, czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj raz, potem już będziesz robiła cały czas :)
Usuńteż robię domową, jest o niebo lepsza!!!
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak, nieporównywalnie :)
Usuńtaka robiona domowa jest super, również czasami sama robię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze jest nas więcej w robieniu tej domowej :)
Usuńrobię też sama, ale nie dodaję cukru waniliowego. Domowa jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńA ja jakos tak zawsze ten cukier dodaję :) taki przepis mam od babci ;)
UsuńDomowa bije na głowę te ze sklepu.
OdpowiedzUsuńDomowa skórka rządzi !
UsuńJa zawsze dostaje spory zapas od koleżanki, ale taka domowa najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńA ja od nikogo nie dostaję i pewnie dlatego sama robię :)
UsuńMusze powiedzieć że to fantastyczny pomysł , skórka kandyzowana .
OdpowiedzUsuńSpróbuj Asiu, swietna sprawa tak samej zrobic :)
Usuńteż robię swoją :) tylko bez cukru waniliowego :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś wypróbować z tym dodatkiem
Spróbuj, spróbuj....ciekawy smak :)
UsuńSpore zapasy zrobiłaś, teraz możesz piec.
OdpowiedzUsuńNa długo bedzie, można wypiekać
UsuńJak byłam dzieckiem,to moja mama często robiła domową skórkę pomarańczową,ależ ona pięknie pachniała:)
OdpowiedzUsuńJa ja własnie lubię za zapach, smak już niekoniecznie
Usuń