poniedziałek, 26 stycznia 2015

PODLASKI KAPRYS

Sałatka znana i lubiana, pod wpływem zmiany sera i dressingu zmieniła smak...na wielki plus. Wszyscy znamy włoską sałatkę caprese, troszke pozmieniałam literki i dodatki,żeby było bardziej swojsko. Zapraszam Was na Podlaski Kaprys, ot co! Z Serem Korycińskim ,,Swojskim" Czesławy Zarzeckiej.
 Składniki:
2 duże pomidory
2 plastry sera korycińskiego naturalnego
dressing:
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
łyżeczka suszonej natki pietruszki
natka pietruszki świeża
sól,pieprz
Wykonanie:
Pomidory kroimy w plastry. Ser kroimy w mniejsze kawałki wielkości pomidorów, układamy na talerzu naprzemian pomidory i ser. Wodę łaczymy z olejem, dodajemy posiekaną suszoną natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz, polewamy sałatkę, obkładamy dodatkowo świeża natką.

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kasiu, dressing pietruszkowy idealnie współgra ze smakiem sera, polecam :)

      Usuń
  2. Taki zestaw to nieodłączny element każdej rodzinnej imprezy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko do tej pory jak dla mnie była znana trochę o innym smaku

      Usuń
  3. Pycha, świetny pomysł :-) zrobię sobie taką kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny zestaw . Prosty i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu, w podobnym zestawieniu je się mozarellę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jecie caprese ;) ja zamieniłam na kaprys ;)

      Usuń
  6. Tak przekładane pomidorki często u mnie goszczą na stole ale z serem mozzarella i bazylią. Podane przez Ciebie w takiej wersji z dressingiem też apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pomidorki w różnych wersjach, najlepiej jednak smakują mi w tego typu sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak dla mnie, pomidorki, choćby koktajlowe w sałatce u mnie mile widziane

      Usuń
  8. Prawie Italiano :) Świetna modyfikacja. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi kusząco, a wygląda zjawiskowo.

    OdpowiedzUsuń
  10. No i takie coś jest najlepsze.
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pokaprysić zawsze można,a nie każdy kaprys jest zły w szczególnosci kulinarny.Gdybym tylko mogła z chcęcią bym się poczęstowała tym Twoim kaprysem Podlaskim:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serek jadłam i szczerze polecam, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń