czwartek, 29 stycznia 2015

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE

Pyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie !
 Składniki:
biszkopt:
9 jajek
2 szkl mąki
2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa serowa:
1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity
1/2 szkl mleka Mlekovita
1 budyń waniliowy
1 szkl cukru
3 jajka
150 g masła Mlekovita
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: płatki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pojedyńczo dodajemy żóltka, ubijamy, dosypujemy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia  oraz kakao, mieszamy. Wylewamy na dużą blachę, pieczemy ok 20 minut w  170 st. Studzimy,przekrawamy na 3 placki.
masa:
Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, układamy płatki czekolady..

62 komentarze:

  1. Wszystko co z serem pochłonęłybyśmy od razu :) A już na pewno tak genialnie wyglądające ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie pyszne ciacho:) Gratuluję publikacji na łamach gazetek z serii Przyślij Przepis - dzisiaj Cię w nich widziałam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. gotowany sernik jadłam ostatnio wieki temu. Był na kruchym cieście, ale bardzo smaczny. Już wyobrażam sobie smak takiego sernika na czekoladowym biszkopcie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja spróbowalam ,zaryzykowałam, zaeksperymentowałam, ale wyszło pysznie :)

      Usuń
  4. Też zakupiłam Przyślij Przepis i..też gratuluję :) ! Miło poznać Twoją rodzinkę :). Gotowanie dla najbliższych dopinguje :). A pochwały na finał bezcenne :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, kusisz. Taki sernik... mniam, mniam. Zjadłabym. Wygląda na bardzo delikatny. Nie znam takiego sernika, tym bardziej mam na niego smaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, rzeczywiście jest bardzo delikatny, warto go upiec

      Usuń
  6. Uwielbiam sernik gotowany, ale na ciemnym biszkopcie jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :) Bardzo podoba mi się jego warstwowość :) Nigdy nie robiłam sernika w ten sposób...

    OdpowiedzUsuń
  8. Alez smakowicie wygląda mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada przepysznie! Wbilabym w niego i łyżeczkę i zeby ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam senniki. Ten wygląda fenomenalnie. Poproszę o kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki tez lubię :) seniki również - czasem czytam :)

      Usuń
  11. Uwielbiam senniki. Ten wygląda fenomenalnie. Poproszę o kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda i zapewne też tak smakuje :) Również obserwuje pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. narobiłaś mi smaka!!! i to jeszcze jakiego!!! uwielbiam sernik gotowany, pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Gotowanego sernika nie miałam jeszcze okazji robić, żałuję, bo wygląda znakomicie! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Popatrz nigdy nie wpadłam, by do gotowanego sernika zrobić ciemny biszkopt :) Mała zmiana, a duży efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, ale świetnie wygląda:) Zjadłabym kawałeczek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Majeczko pyszne ciasto :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama zrobiła kiedyś bardzo podobne ciasto i było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. nigdy nie robiłam, widzę, że najwyższa pora:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też bardzo lubię gotowane serniki, twój wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mogłabym prosić o dokładne wymiary blachy.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm, wygląda wspaniale :) Jestem pewna, że było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Całkiem łatwo robi się ciacho . Może kiedyś się zdecyduje i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takim serniczkiem to byś mnie kupiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. dziękuję za inspirację, robiłam wg Twojego przepisu i wyszedł fantastyczny. troszkę dodałam od siebie ale jest super :) Teresa

    OdpowiedzUsuń
  26. czy aby napewno do biszkoptu dodać 2 szklanki cukru?

    OdpowiedzUsuń
  27. Marta, planuję zrobić, bo mam ku temu zbliżającą się ważną datę, zatem proszę o radę. Tortownica 24 cl, bo w zamyśle ma to być ciacho okrągłe, będzie ok? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt wyrośnie na cala wysokość tortownicy w tym wypadku. No ale może dasz rade przełożyć. Choc ja bym proonowala lepiej tortownicę wieksza np 28 cm. Albo przy mniejszej zmniejszyć składniki biskoptowe na np 6 jajek, 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru łyżeczkę proszku do pieczenia. Pamięta o dobrym serze. Albo wiejski 3 razy zmielić a jak z wiaderka to z droższych. Najtańsze sery nie stezeja odpowiednio i będzie lipa. A jakby sie zdarzylo ze słabo tezeje daj jeszcze jeden budyn- proszek albo dwie łyżki mąki ziemniacznej

      Usuń