wtorek, 19 maja 2015

MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA

Sezon grillowy już na pewno każdy z Nas rozpoczął. Co prawda pogoda zbytnio nie rozpieszcza, ale miejmy nadzieje że kolejne dni, kolejne weekendy będą ładniejsze, cieplejsze, bardziej sprzyjające posiłkom na świeżym powietrzu.
Drób grilluje bardzo czesto ze względu na jego delikatnośc, a także dlatego że bardzo lubią go moi synowie. Polecam spróbować. Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste.
Danie podałam na talerzu z serii TAMARA- PORCELANA BOGUCICE. Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie .
 Składniki:
3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
500 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekrawamy na połowę jak na kotlety, delikatnie rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem. Sok z cytryny łączymy z miodem, dobrze mieszamy. W tak przygotowana marynate wkładamy mięso na min 2 godziny. Po tym czasie grilujemy na rumiano.

37 komentarzy:

  1. Mięso z miodem to może być bardzo smaczne połączenie :) A porcelana naprawdę śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowita marynata, mięsko będzie aromatyczne i pełne smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej marynaty do mięsa nie próbowałem, ale sezon grillowy się zbliża, wiec nic straconego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie. Zazwyczaj miodowo - cytrynowy smak był zarezerwowany dla mnie w kuchni chińskiej. Muszę wypróbować go w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co moge obiecać to tyle że na pewno sie nie zawiedziesz

      Usuń
  6. smaczny sposób na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie takiego grillowanego kurczaczka z dodatkiem cytryny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna :) Majeczko to ja się wpraszam do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby takie proste, a jaki efekt. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie te najprostsze przepisy sa zazwyczaj najsmaczniejsze

      Usuń
  10. Oj, tak takie smaków połączenie jest wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna marynata takie mięso od razu zyskuje na smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marynata od razu wpadła mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale narobiłaś mi smaka na takiego pysznego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, sezon grillowy wpełni, rozpalaj grill i wrzucaj drób na ruszt ;)

      Usuń
  14. A ten miód ma być płynny czy może być stały?

    OdpowiedzUsuń