poniedziałek, 18 lipca 2016

BUŁECZKI Z JAGODAMI

Jagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie?
Składniki:
1  kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
0,5 kg owoców- u mnie jagody leśne- ale mogą być każde inne dowolne
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.
Przepiękne deski ( m.i.n taka na jakiej podaję te bułeczki znajdziecie w pracowni SPOD HEBELKA

28 komentarzy:

  1. U mojej babci akurat w lasach pusto od jagód. A szkoda bo uwielbiam je :)
    Bułeczki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak są jagody to aż grzech ich nie wykorzystać

      Usuń
  2. Wspaniałe bułeczki. Idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne u mnie już były ;) ale jeszcze coś z jagodami na pewno zrobię, trzeba korzystać z sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne, super do zabrania na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego od domowych drożdżowych bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe zawsze najlepsze, cokolwiek by to nie było ;)

      Usuń
  6. Moje ulubione drożdzowki to te z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę mało tej kruszonki jak dla nas ale i tak przygarnęłybyśmy taką jagodową bułę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jagodzianki :) Wspomnienie dzieciństwa ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi jagodzianki też kojarza się z dzieciństwem ;)

      Usuń
  9. Bardzo smakowite ;) ...a deseczka piękna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się ta deseczka tez bardzo podoba ;)

      Usuń
  10. Piękna prezentacja,z chęcią skorzystam z tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne bułeczki. Koniecznie trzeba teraz takie pyszności robić. Jagody są pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, a jagody zdrowe i to bardzo, należy je jeśc jak są

      Usuń
  12. Zjadłabym taką bułeczkę z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam :) Tylko teraz trochę do lasu daleko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj , warto sie poświęcić dla takich zbiorów

      Usuń