piątek, 22 lipca 2016

KISZONE POMIDORY

Nastał sezon ogórkowy. Kisimy, robimy korniszony, sałatki...A robiliście kiszone pomidory? Też można , a jak :) I są do tego pyszne ;)
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
kawałek chrzanu
kilka galązek kopru z baldachami
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Do słoiczków układamy pomidory, do każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz po kawałku chrzanu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie,zalewamy pomidorki. Przez ok 4 dni pomidory trzymamy w zakręconych słoikach w temp pokojowej, po tym czasie wynosimy do piwniczki. 

17 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy, ale spróbuje w tym roku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś, ale nie do końca trafiły w mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdemu smakują, to fakt, ale ogólnie większość chwali

      Usuń
  3. Takiego wynalazku to jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nawet nie słyszałam o tym, ale z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam, nie słyszałam, nie wiem jak smakują :) Ale mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To skoro zaciekawiłam, to już musisz koniecznie spróbować

      Usuń
  6. Robimy i są mega pyszne :D Potem zimą dodane do warzywnej zupy są extra :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego nie wiedziałam :) Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy ani nie jadłam, ani nie robiłam :) To Ci dopiero świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie kisiłam pomidorów :) super przepis :)

    OdpowiedzUsuń