piątek, 29 lipca 2016

MARYNOWANE POMIDORKI

A gdyby tak włożyć maleńkie pomidorki do zalewy octowej? Strzał w dziesiątkę, będziemy mieli świetny dodatek do obiadu ;)
Składniki:
1 Kg pomidorków u mnie śliwkowe
1 szklanka octu
3 szklanki wody
9 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
2 marchewki
5 ząbków czosnku
do każdego słoiczka:
2 liście laurowe
2 ziarna ziela ang
2 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy
Wykonanie:
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików.

31 komentarzy:

  1. Jaki fantastyczny pomysł! :) Pomidorów nigdy nie marynowałam - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich. Muszę spróbować. Koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalejesz z tymi marynowanymi warzywami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marynowane pomidorki...brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich pomidorów w octowej zalewie jeszcze nie próbowałyśmy ;) ciekawe jesteśmy smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak musi być interesujący :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają apetycznie w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomidorki marynowane to coś pysznego :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Fenomenalny pomysł! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł na wykorzystanie pomidorków :)

    OdpowiedzUsuń