niedziela, 17 lipca 2016

DOMOWY OCET JABŁKOWY

Używacie w swoich kuchniach ocet jabłkowy? Jak wiadomo jest dużo zdrowszy niż ten powszechnie stosowany, spirytusowy. Cenowo troszkę się różnią, to fakt, ale dziś pokażę Wam jak tanim sposobem zrobić zapas octu na domowe potrzeby. Warunkiem jest posiadanie odpowiednich jabłek, najlepiej kwaskowatych...reszta zrobi się sama.
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1,5 l wody
5 łyżeczek miodu lipowego Miody Polskie
Wykonanie:
Jabłka drobno kroimy, wrzucamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną, ostudzoną, osłodzoną  wodą. Przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem, odstawiamy na min 4 tyg w ciepłe miejsce. Co kilka dni należy przemieszać drewnianą łyżką. Kiedy fermentacja zakończy się ( nie będzie się pieniło) ocet przelewamy do butelek, odstawiamy w chłodne miejsce, do piwnicy, do lodówki. Octu nie trzeba pasteryzować, gdyż sam jest konserwantem.




24 komentarze:

  1. Oczywiście, że używam ale oczywiście kupny, sama go nie wyrabiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, to bardzo proste przygotowac go samemu w domu

      Usuń
  2. Nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić go samej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ,prosty przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Sama nigdy nie robiłam domowego octu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Dobrze mieć jabłuszka ze swojego sadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet taki zdrowszy jabłkowy nie jest nam wskazany ale warto wiedzieć, że prosto można go zrobić samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowy jest dużo zdrowszy niz spirytusowy, to bez dwóch zdań

      Usuń
  7. Bardzo lubię dodawać ocet jabłkowy do sosów :-) domowy jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. W zeszłym roku mi nie wyszedł i się trochę zniechęciłam. Ale koniecznie muszę spróbować zrobić go jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czaem jak jabłka są nie takie jak trzeba za mało kwaśne, może nie wyjśc, może powstać pleść i wtedy ocet jest do wylania niestety

      Usuń
  9. A ja mam w zaleceniach od gastrologa ocet jabłkowy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować sama zrobić skoro to takie banalnie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba sobie taki zrobię,jabłka mam akurat swoje

    OdpowiedzUsuń
  12. Własny ocet. No, no,...
    Fajny przepis. Nigdy nie robiłam, a używam :)

    OdpowiedzUsuń