* świetnie nadaje się do smażenia wszelkich mies
*świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno
*jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie
* babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
sól, pieprz, słodka papryka
kilka gałązek natki pietruszki
1 jajko
sucha bułka
olej rzepakowy do smażenia gniazdek
olej rzepakowy do smażenia gniazdek
Wykonanie:
Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie osączamy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę, oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami.
Lubię pieczarki to i mielone by mi smakowały :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno ;)
UsuńUwielbiam pieczarki, a te zapiekane w mięsku muszą smakować rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, są przepyszne!
UsuńO takie pieczareczki to mój mąż lubi :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW przekroju super pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńBardzo fajny przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno zasmakujesz
Usuńciekawy przepis, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńOoo wygląda super :D Uwielbiam pieczarki w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńTo i w takiej też ci posmakuja na pewno
UsuńPieczarki sa super bo można z nich tworzyć najróżniejsze dania i nigdy nie sa nudne Bardzo lubie takie z mięskiem mielonym a Twoje wyszly bardzo sliczne Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPieczarki to prawda, że są kreatywne, mozna z nimi robić wiele potraw
UsuńŁadnie wyglądają po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
Usuńtakie mielone smakują pysznie:)
OdpowiedzUsuńI są urozmaiceniem tych tradycyjnych
UsuńJa kocham olej rzepakowy i nawet niektóre mikstury kosmetyczne robię na jego bazie.
OdpowiedzUsuńA tak serio. Dodatek warzyw do mięs powoduje ich mniejszą kaloryczność - taki plusik dla ludzi, który są na diecie. Ja uwielbiam pieczarki i dodatek ich do obiadu jest dla mnie delicją.
Oj tak, warzyw do miesa trzeba jeść jak najwiecej
UsuńKocham mielone z pieczarkami ♥♥ Ale smaka mi narobiłaś ! A dawno nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić
Usuńszczerze się przyznam, że 1szy raz spotykam się taką propozycją, nie słyszałam jeszcze o gniazdach, ale wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj, bo są pyszne. iw wersji z pieczarkami i w wersji z jajkiem
UsuńMielone z pieczarkami bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa tez ;)
Usuńrobię czasami mielone z pieczarkami w środku, ale z pokrojonymi, następnym razem zrobię z całymi, bo bardzo ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie smakują, polecam
Usuń