piątek, 14 lipca 2017

NALEŚNIKI NA ORANŻADZIE BABCI MARYSI

Kilka dni wraz z dziećmi spędziliśmy u mojej Babci. Wiadomo, kto jak kto, ale Babcia rozpieszcza swoje wnuki,a  prababcia tym bardziej. Chłopcy mogli wymyślać i wybierać do jedzenia co chcieli, naleśniki musiały więc też być. Kiedy podano do stołu nie mogli się najeść. Dlaczego? Tajemnica tkwi w oranżadzie, którą moja babcia daje zamiast wody gazowej. Smak nieziemski, naleśniki  wychodzą obłędne. Spróbujcie sami! Wszak nie ma to jak u Babci. 
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka oranżady białej 
1/2 szklanka mleka
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
30 dag twarogu 
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
Wykonanie:
*Do miseczki wsypać mąkę,sól, oranżadę i mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka, znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. 
* Twaróg dobrze utrzeć z cukrem i jajkiem. 
* Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, zwijać naleśniki.
* Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Obficie posypać cukrem pudrem. 

26 komentarzy:

  1. chętnie spróbuję :) bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :) Naleśniczki na pewno smakowały obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiam babcie Marysię.Was tez��

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie babcine naleśniczki to jest pycha...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne naleśniki , ja dodaję wodę mineralną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj narobiłaś mi teraz ochoty na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jeszcze nie probowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha no super pomysł xD Nie wpadłybyśmy na to aby oranżady dodać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcie wiedzą co dzieci lubią najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie 😊 dlaczego nie 😁

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie polecam wychodzą strasznie słodkie a na dodatek nie da się ich przewrocic na drugą stronę tak się łamią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słodkie ciasto czy farsz? Ja przewracam bez problemu, po to do ciasta daje olej, nie ma żadnego problemu, może za grube ciasto

      Usuń
  12. Ach znalazłam �� Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki ��

    OdpowiedzUsuń