środa, 26 lipca 2017

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM - JAK U BABCI

Ile gospodyń, tyle patentów an dobre gołąbki. Zmieniamy rodzaj kapusty, farsze, eksperymentujemy z mięsami. A najsmaczniejsze ( bynajmniej dla mnie) to te babcine, takie jak jadałam na wakacjach na wsi. Jak były gołąbki to nigdy nie odpowiadałam  na wołanie na obiad : ZARAZ!! Nim Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie nie trzeba. 
Składniki:
główka kapusty 
600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej
1 woreczek ryżu
2 pomidory malinowe mocno dojrzałe
2 marchewki
kilka gałązek koperku
ziele ang- 2 ziarna
liść laurowy- 1 listek
Wykonanie:
*Kapustę sparzamy.
* Ryż gotujemy  w osolonej wodzie.
Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy. 
*Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki.
*W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką. 

13 komentarzy:

  1. Mnie na gołąbki również nie trzeba namawiać. Są pracochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni :) Pyszne gołąbki zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My zawsze eksperymentujemy z gołąbkami i nigdy nie wychodzą nam takie same :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione danie, zawsze je lubiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie gołąbki to ja zawsze jestem chętna :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo.. mojej mamy też są pyszne, ale u babci chyba nie miałam okazji ich niestety nigdy zjeść, odległość robiła swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie, gołąbki babci są najlepsze, akurat w ostatnią niedzielę miałam okazję je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojacie, uwielbiam! :) Najlepsze robi moja teściowa i mama. Wyborne. :) Patrząc na Twoje zdjęcie już zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pysznie, mnam podobnie na gołąbki nie trzeba mnie długo namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dwa razy jadłam naj
    pysznejsze gołąbki zrobione przez koleżankę Wiesię ,sama robię ale nigdy nie są tak pyszne , nawet próbowałam smażyć zwinięte gołąbki a potem piec w piekarniku ale nigdy nie były takie jak koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro robię gołąbki ,sprubuje z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna klasyka :) szkoda, że średnio lubię je robić :P

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas w weekend miały być gołąbki, a że nie chciało mi się walczyć z kapustą i obgotowywać ją, zrobiłam zapiekankę gołąbkową.

    OdpowiedzUsuń