Składniki:
główka kapusty
1 woreczek ryżu
2 pomidory malinowe mocno dojrzałe
2 marchewki
kilka gałązek koperku
ziele ang- 2 ziarna
liść laurowy- 1 listek
Wykonanie:
*Kapustę sparzamy.
* Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.
*Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki.
*W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką.
Mnie na gołąbki również nie trzeba namawiać. Są pracochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni :) Pyszne gołąbki zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńMy zawsze eksperymentujemy z gołąbkami i nigdy nie wychodzą nam takie same :D
OdpowiedzUsuńTo dobrze, zawsze smakują inaczej
UsuńMoje ulubione danie, zawsze je lubiłam :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNa takie gołąbki to ja zawsze jestem chętna :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńJa też, pyszne
UsuńOoo.. mojej mamy też są pyszne, ale u babci chyba nie miałam okazji ich niestety nigdy zjeść, odległość robiła swoje :)
OdpowiedzUsuńJa najlepiej lubię te babcine
UsuńDokładnie, gołąbki babci są najlepsze, akurat w ostatnią niedzielę miałam okazję je jeść :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOjacie, uwielbiam! :) Najlepsze robi moja teściowa i mama. Wyborne. :) Patrząc na Twoje zdjęcie już zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńwyglądają pysznie, mnam podobnie na gołąbki nie trzeba mnie długo namawiać :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak mnie
UsuńFaktycznie jka u babci :D
OdpowiedzUsuń;) Takie prawdziwe, swojskie
Usuńdwa razy jadłam naj
OdpowiedzUsuńpysznejsze gołąbki zrobione przez koleżankę Wiesię ,sama robię ale nigdy nie są tak pyszne , nawet próbowałam smażyć zwinięte gołąbki a potem piec w piekarniku ale nigdy nie były takie jak koleżanki.
No bo czasem wlasnie ciezko dorownać smakiem jak się u kogos jadło
UsuńJutro robię gołąbki ,sprubuje z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper, polecam
Usuńpyszna klasyka :) szkoda, że średnio lubię je robić :P
OdpowiedzUsuńRoboty troszke jest przy nich, ale warto
UsuńU nas w weekend miały być gołąbki, a że nie chciało mi się walczyć z kapustą i obgotowywać ją, zrobiłam zapiekankę gołąbkową.
OdpowiedzUsuńI też było pysznie
Usuń