piątek, 28 lipca 2017

FASOLKA SZPARAGOWA MARYNOWANA DO SŁOIKÓW

Lato. byt krótko trwa, by móc nacieszyć się do woli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
na każdy słoik:
1 kawałek marchewki
1 ząbek czosnku
2 zielone pióra kopru
1 liśc laurowy
3 pieprze
2 ziela ang
zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu
1 niepełna łyżka soli
cukier- ok pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości
Wykonanie:
Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut.

11 komentarzy:

  1. Fasolkę tylko mrożę, te z smaczna jak ugotowana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza mama taką robi ale aż tak my za nią nie przepadamy :) Wolimy zdecydowanie świeżą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia zamyka w słoiku. Ja jednak wolę świeżą, więc wszystkie ilości zjadam na bieżąco. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fasolkę marynowaną :) Mniami... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I zapasik na zimę jest :-) super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna taka fasoleczka na zimę, ja niestety takiej nie mogę jeść ze względu na brzuch :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie marnowalam fasolki ,skorzystam przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń