niedziela, 3 września 2017

NAJPROSTSZY JABŁECZNIK, UCIERANY

Czasem mamy chęć na ciasto, które zrobi się w parę chwil. Na takie , które zawsze się uda, takie na które nie musimy posiadać szczególnych umiejętności, aby je przygotować. Takie są właśnie ucierane ciasta. Wyjdą każdemu. 
Składniki:
400 g mąki
2  łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g cukru
pól szklanki oleju
szklanka jogurtu naturalnego
5 jabłek
cukier puder
Wykonanie:
*Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko miksujemy. Do tortownicy o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. 
* Jabłka obieramy przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry
* Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. 

23 komentarze:

  1. Pycha, lubię jabłeczniki...
    Takie domowej roboty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam :) Są bardzo smaczne, łatwo się je przygotowuje i każdemu smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SZybkie i smaczne ciasto ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem takie najprostsze przepisy są najlepsze. Nie dość, że pyszne, to jeszcze zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta :) Ale zamiast jabłek dałabym np. śliwki :D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też , w chwili kiedy cos mi się chce na szybko robie właśnie ucierańce

      Usuń
  7. Poprosimy porcję z dużym kawałkiem jabłka <3

    OdpowiedzUsuń