wtorek, 21 stycznia 2014

BABCINE CIASTO Z KRATKĄ

Takie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek waniliowy
1 łyżka śmietany 18%
1/2 kostki margaryny 250 g
słoik szklankowy borówek z jabłkami

Wykonanie:


Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście.












6 komentarzy:

  1. Kruchutkie ciasto połączone z borówkami i jabłkami musi być pyszne w sam raz do herbatki i do kawy:).Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :0 Oj tak, ja że akurat kawy nie piję, wybieram je do szklanki gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami trzeba coś zjeść lekkiego i pysznego

    OdpowiedzUsuń