ciasto:
3 szkl.mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
5 żółtek
5 łyżek cukru
masa:
3 śmietany duże 18%
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe
piana z 5 białek
Wykonanie:
Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki.
W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy.
Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie
Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta.
Podoba mi się że jest takie żółte ciasto
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ten przepis i na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny przepis wart wyprobowania, ciasto wychodzi przepyszne
OdpowiedzUsuńRobiłam ten a"la serniczek,jest przepyszny.bardzo łatwy w przygotowaniu.Polecam.Pozdrawiam i wielu sukcesów życzę
OdpowiedzUsuńCieszę się że wyszedł i że smakował:) u mnie na stałe zagościł w słodkim menu
OdpowiedzUsuńoj jak tak chwalicie to chyba wypróbuję
OdpowiedzUsuńKasiu, napewno nie pożałujesz, pyszny jest
OdpowiedzUsuńCześć ;) Niedawno wypróbowałam to ciasto. masz na PP kmomentarz ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Magdalena_Z ;)
Madziu, jestem bardzo zadowolona ze mnie tutaj odwiedziłaś :)
OdpowiedzUsuńPolecam te ciasto, jest pyszne.
OdpowiedzUsuńMam ochotę upiec to ciasto ale zastanawiam sie ile ma ml śmieta bo te duże maja rożne ml
OdpowiedzUsuńMagda, smietana 330 ml
OdpowiedzUsuń