Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
40 dag szpinaku
15 dag sera feta
sól, pieprz
olej do smażenia
3/4 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, delikatnie rozbijamy tłuczkiem,oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię na małą ilośc oleju wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia żarodopornego, podlewamy bulionem, podpiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło krojąc w grube plastry, lub na zimno jako dodatek do chleba.
Szpinak musi być świeży czy może być mrożony ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie mamy swieżego szpinaku możemy dodać mrożony, ale ja osobiście zawsze używam świezego
UsuńJa bym do szpinaku dodała jeszcze zabek czosnku ;)
OdpowiedzUsuńEwciu, pewnie, z czosnkiem będzie jeszcze smaczniej, u mnie jednak dzieciaki nie za badzo lubią akurat w tym daniu więc jest bez. Ale jak najbardziej można dać :)
UsuńMiło patrzeć jak powstają nowe blogi:) wytrwałości życzę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, narazie to dla mnie nowy świat, ale napewno niedługo będę się tu czuła jak u siebie :)
UsuńLubie faszerowane mięsa
OdpowiedzUsuńWiele wspaniałych pyszności jest u Ciebie tutaj na Blogu,od dań obiadowych po smakołyki...
OdpowiedzUsuńpyszne mięsko na obiadek :)
OdpowiedzUsuńwygląda super
OdpowiedzUsuń