wtorek, 28 stycznia 2014

BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI MIELONE

Mielone niekoniecznie muszą być nudne. Zamiast smażenia upieczmy je w piekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku




Składniki: 

60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego
10 dag sera feta
3 zabki czosnku
sól, pieprz
słodka papryka
papryczka chili
3 łyżki bułki tartej
1 jajko

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy na rumiano.  





7 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie, na sam widok chciałoby się je od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie takich, są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta zrobiłam i z czystym sercem mogę powiedzieć, że były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że smakowały, my je też bardzo lubimy :0

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne smaki masz w kotletach .

    OdpowiedzUsuń