piątek, 24 stycznia 2014

PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM

Ciekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemski




Składniki: 

1 większy lin- u mnie 38 cm

4 plastry cytryny
4 gałązki rozmarynu
sól, pieprz

Wykonanie:


Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy 2 plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem.Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10 minut.







7 komentarzy: