Składniki:
-biszkopt jasny:
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
-biszkopt ciemny:
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
-krem:
2 kubki śmietany 30% po 330 ml
1 serek mascarpone 250 g
cukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklanki
poncz:
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny dużej
5 łyżeczek cukru
-dodatkowo:
4 paczki rurek waflowych
1 opakowanie cukiereczków typu lenitilki
Wykonanie:
Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut,
Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było równomiernie ciemne.
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.
Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.
Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.
Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Wszystkiego Najlepszego dla solenizanta i powodzenia w prowadzeniu bloga..:) Pozdrawiam cieplutko..:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie za życzenia i zapraszam codziennie do mnie,zawsze coś nowego !
OdpowiedzUsuńMajeczka, gratulumę :) będę codziennie odwiedziać :)) dodaje blog do najczęściej czytanych u mnie na blogu :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,zyczę samych sukcesów i zapraszam do mnie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/
Klauduś, dzięki za miłe słowa i już lecę do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMarta cudny tort, wszystkiego najlepszego dla synka :)
OdpowiedzUsuńW imieniu synka i swoim serdecznie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort zrobiłaś dla synka :)
OdpowiedzUsuńSto lat dla synusia - torcik piękny :)
OdpowiedzUsuńBardzo pracochłonny musi być ten torcik ale smakować musi wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńŻyczę kolejnych udanych eksperymentów w kuchni i na bieżąco będę śledziła Twoje nowe przepisy...
Witam. Jaką średnicę miała tortownica?
OdpowiedzUsuńPytam ponieważ chce ten torcik zrobić już na sobotę.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)
Tort piekłam w prodiżu. Marta Sztabińska
Usuń