Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny.
Składniki:
pól kg mąki
1 szkl.mleka
niepełna szkl.cukru
kostka margaryny
30 dag gotowej masy makowej z bakaliami
pól łyżeczki cukru waniliowego
ćwiartka kostki drożdzy
szczypta soli
niepełna szkl.cukru
kostka margaryny
30 dag gotowej masy makowej z bakaliami
pól łyżeczki cukru waniliowego
ćwiartka kostki drożdzy
szczypta soli
Wykonanie:
Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy w kształt ślimaczka. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłębienia slimaczków. Pieczemy ok.20 minut w 190 st. Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier. Smarujemy slimaczki.
Wyglądają przepysznie i na pewno takie są.
OdpowiedzUsuńDziękuję ! namawiam do wypróbowania przepisu !
OdpowiedzUsuńŚlimaczki makowe zachęcają aby je wypróbować.
OdpowiedzUsuńsuper , aż się do mnie śmieją tak apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPrzepyszne te twoje smakołyki
OdpowiedzUsuńale pyszności, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń