sobota, 25 stycznia 2014

BURITO

Tortille uwielbiaja moi synowie, dziś podałam ją  z mięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj





Składniki:
6 placków tortilli
1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidoów bez skórki
1 cebula
1 papryka czerwona
sól, pieprz
słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań
rozmaryn
olej do smażenia

Wykonanie:
Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem i przecisniętym przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Zumieniamy, dodajemy pomidoy z puszki, pokojona w kostkę paprykę, fasolę , kukurydzę. Podduszamy razem ok 10 minut, mieszając,żeby nie przywierało do patelni. 
Placki tortiilii podgrzewamy np  w piekarniku, na każdy placek wykładamy dośc sporo farszu, zwijamy w rulon.




6 komentarzy:

  1. Dziękuję, rzeczywiście bardzo smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie coś innego na obiad,czasami trzeba urozmaicać jedzenie,eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dzieciakom sie nudzi takie tradycyjne jedzenie typu mielone ,schabowe, wiec korzystam z dobrodziejstw kuchni świata i im i Nam urozmaicam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też czasem robię tortille

    OdpowiedzUsuń